چاپ‌ تیراژ بالا، بهینه سازی هزینه های تولید و بهای تمام شده محصول

چاپ‌ های تیراژ بالا رونق صنعت چاپ

چاپ‌ تیراژ بالا رونق‌دهنده صنعت چاپ هستند. این روش‌ها شامل چاپ افست، هلیوگراور، فلکسو، سیلک اسکرین، تامپو، افست روی فلز، چاپ پارچه، ترموگرافی، لترپرس، داغی، ایچینگ و پوشش‌ها است. از معمول‌ترین روش‌ها چاپ تیراژ بالا می‌توان به افست اشاره کرد که در ادامه به شرح جزییات آن‌ها می‌پردازیم.

چاپ افست یا چاپ مسطح

چاپ افست یکی از پررونق‌ترین و فراوان‌ترین چاپ‌ها است. یکی از دلایل آن چاپ روی کاغذ باکیفیت بسیارعالی و در تیراژهای نسبتاً پایین است. البته در چاپ سیلک‌اسکرین تیراژهای پایین‌تر از چاپ افست، معمول و متداول‌تر است و حتی از نظر اقتصادی مقرون‌به‌صرفه‌تر، اما اگر جنبه کیفیت چاپ نیز حائز اهمیت باشد، چاپ افست مناسب‌ترین است. گاهی چاپ افست را به دلیل عدم برجستگی یا فرورفتگی در رابط چاپ (زینک)، چاپ مسطح نیز می‌نامند.

چاپ افست یا چاپ مسطح

نمونه ای از این کالاها که توسط تیم توسعه برند فهار صورت گرفته شامل :

طراحی بسته بندی مکمل مرغ چویر میکس
طراحی بسته بندی
طراحی بسته بندی مکمل مرغ چویر میکس
طراحی بسته بندی

چاپ هلیوگراور چیست؟

هلیوگراور یا روتوگراور، سیستم چاپ گود است با کیفیتی بسیار نزدیک به چاپ افست. هر چند مراحل آماده‌سازی این نوع چاپ بسیار گران‌تر از انواع دیگر چاپ، مثل افست و فلکسو است. برای چاپ ایده‌آل به شکل رول بر روی BOPP و موادی از این قبیل، هلیوگراور بهترین انتخاب محسوب می‌شود. به‌خصوص این‌که مصرف لفاف‌هایی از این نوع، برای کارخانجات تولیدی همیشگی و با تیراژ بالا باشد. دلیل آن هم این است که با سیلندر تهیه می‌شود، بنابراین می‌توان در تیراژ میلیونی چاپ کرد.

چاپ هلیوگراور چیست؟

چاپ فلکسو یا همان چاپ برجسته

چاپ فلکسو به دلیل استفاده از کلیشه‌های فتو پلیمر یا لاستیکی که قابل انعطاف هستند، به نام فلکسو نامیده می‌شوند. سرعت بالا و چاپ به شکل رول بر روی مواد متنوع همچون نایلون، متالایز در تیراژهای بالا همراه با هزینه‌های کم از ویژگی‌های این نوع چاپ است. چاپ فلکسو در واقع نوعی چاپ برجسته است که در آن کلیشه‌ی لاستیکی مستقیماً با جنس یا لفاف مورد نظر در تماس است.

چاپ فلکسو؛ چاپ برجسته

 

کالاهایی که با این روش چاپ می‌شوند عبارت‌اند از: لفاف سبزیجات و دستمال کاغذی، چتر، پرده حمام، لفاف پوشک بچه، لفاف‌های بسته‌بندی پفک، چیپس، صابون و …

چاپ سیلک اسکرین؛ چاپی برای همه سطوح

امکان چاپ به وسیله‌ی سیلک اسکرین معمولاً روی همه جنس‌ها امکان‌پذیر است. انجام این شیوه‌ی چاپ، به شکل دستی و ماشینی فراهم است. تنوع در نوع مرکب قابل استفاده در این چاپ، امکان چاپ روی مواد مختلف را فراهم ساخته است. شیوه‌ی ساده این تکنیک باعث می‌شود که روی سطوح صاف، گرد، بی‌نظم و … امکان چاپ فراهم شود.

چاپ سیلک اسکرین؛ چاپی برای همه سطوح

چاپ تامپو یا همان چاپ بالشتکی

ویژگی های منحصربه‌فرد پد سیلیکونی باعث می‌شود تا تصویر از روی سطح صافی بلند شده و روی انواع سطوح منتقل شود. چاپ تامپو در گروه چاپ‌های گود قرار می‌گیرد. این مسئله به دلیل استفاده از کلیشه‌ی گود در فرایند چاپ است. از ویژگی‌های این شیوه، امکان چاپ روی مواد مختلف، هم از نظر جنس و هم از نظر شکل هندسی آن‌ها است.

با این روش می‌توان بر روی سطوح صاف، منحنی، گرد، محدب و حتی کره، عمل چاپ را انجام داد. این شیوه چاپ بسیار شبیه به مهرهای پلاستیکی است، با این تفاوت که در مهر، حروف برجسته است اما در چاپ تامپو، لاستیک سیلیکونی برجستگی ندارد و نقش را به شیوه‌ای دیگر به سطح قابل چاپ منتقل می‌کند.

چاپ تامپو؛ چاپ بالشتکی

چاپ افست روی فلز

معمولاً تصور ما از چاپ افست، چاپ روی فلز است اما چاپ افست را می‌توان روی جنس‌های متنوع دیگری از جمله فلز چاپ کرد. مثلا آنچه روی قوطی رب گوجه فرنگی یا تن ماهی، آب‌میوه، بسته‌بندی رنگ‌های قوطی و … دیده می‌شود.

نمونه چاپ افست روی فلز

طراحی بسته بندی روغن هایتک
طراحی بسته بندی فلزی

چاپ مخمل یا مخمل پاشی

حتماً تا به حال پارچه‌های مخملی را در جاهای مختلف دیده‌اید. چاپ مخمل یا فلوک، در واقع پوششی از پودر مخمل است که به رنگ‌های مختلف و اندازه‌های گوناگون روی سطوح چسب‌کاری‌شده می‌چسبد. فرایند مخمل‌پاشی یا جیرسازی، فرو بردن پودرهایی در طول و سطح مقطع متفاوت، در سطوح چسب‌کاری شده است.

چاپ مخمل برای کالاهایی مثل تی‌شرت‌های تبلیغاتی پارچه‌ای، مقوای تزیینی و کارت پستال، عروسک، کیف موبایل و … استفاده می‌شود.

چاپ پارچه؛ تنوع سلیقه‌ها

چاپ پارچه بسیار شبیه به چاپ سیلک است، در واقع چاپ پارچه نوعی چاپ سیلک است با این تفاوت که رنگ‌های مصرفی در این نوع چاپ، پایه‌ی آبی دارند، به عبارت دیگر حلال آن‌ها آب است، منتهی بعد از نشستن  رنگ بر روی پارچه، روی آن ثابت می‌شود به‌طوری که با شستن از بین نمی‌رود. چاپ پارچه نیز مانند چاپ سیلک به دو روش دستی و ماشینی انجام می‌شود.

چاپ پارچه بر روی کالاهایی مثل پرچم، تی‌شرت، دستمال و حوله، لباس کار و … انجام می‌شود.

ترموگرافی؛ چاپ حرارتی

شیوه‌ای از چاپ که حرارت در آن نقش اساسی بازی می‌کند. این نوع چاپ در رده چاپ غیرتماسی قرار می‌گیرد. در کار نهایی این نوع چاپ، در بخش‌هایی از قبل تعیین شده، برجستگی ایجاد می‌شود. به این خاطر که ماشین ترموگراف با شیوه‌ی پاشیدن پودر بر روی سطح، بدون هیچگونه تماس، کار می‌کند، این شیوه چاپ در زمره چاپ‌های غیرتماسی قرار می‌گیرد.

از کالاهایی که با این روش چاپ می‌شوند می‌توان به کارت ویزیت، بروشور، کاتالوگ، جلد کتاب، کارت تبریک و تقویم رومیزی اشاره کرد.

چاپ لترپرس، حروف سربی گوتنبرگ

چاپ ملخی که نوعی ماشین لترپرس است، از قدیمی‌ترین ماشین‌های چاپ محسوب می‌شود. کاربرد حروف سربی که گوتنبرگ مخترع آن بود در این شیوه چاپ به‌کار گرفته می‌شود. هرچند نسل ماشین‌های ملخی رو به انقراض است اما هنوز برای برخی چاپ‌های کم‌تیراژ مثل کارت ویزیت، سربرگ یا اعلامیه از چاپ لترپرس استفاده می‌شود.

چاپ داغی؛ طلاکوب کردن

آنچه که طلاکوب می‌نامند در واقع نوعی چاپ داغی است که به شیوه‌ی لترپرس انجام می‌شود. طلاکوب امروزه به رنگ‌های مختلف از جمله طلایی، نقره‌ای، آبی، قرمز و … در بازار موجود است. گاهی به وسیله این سیستم ضرب خالی زده می‌شود که تنها در جنس مورد نظر فرورفتگی یا برجستگی ایجاد می‌کند.

از جمله کالاهایی که با استفاده از این روش چاپ می‌شوند، عنوان‌های روی کتاب‌، چرم روی کیف و وسایل تزیینی، کارت ویزیت، طلاکوب لیبل و بسته‌بندی بروشور و کاتالوگ و … را می‌توان نام برد.

چاپ داغی؛ طلاکوب کردن

چاپ ایچینگ؛ ثبت شناسنامه

چاپ ایچینگ در واقع ایجاد خوردگی در فلز با استفاده از اسید است. با به‌کارگیری این روش چاپ، می‌توان طرح، نقش و نوشته‌های خود را به راحتی بر روی فلز ثبت کرد، طوری که از بین رفتنی نباشد.

روی کالاهایی از جمله قطعات خودرو، قطعات صنایع هواپیمایی و نظامی، فولادهای صنعتی، ملزومات ارتوپدی، پزشکی و بیمارستانی، ابزارهای برش، ملزومات آشپزخانه و… از روش چاپ ایچینگ استفاده می‌شود.

چاپ ایچینگ؛ ثبت شناسنامه

چاپ UV و ورنی، برگرفته از امواج الکترومغناطیس

UV طیفی از امواج الکترومغناطیس است که در نور خورشید نیز وجود دارد و دارای انرژی بالایی است. از این اشعه برای خشک‌کردن رنگ‌های چاپ و پوشش‌های مختلف استفاده می‌کنند. آنچه که به نام پوشش UV معروف است، سیستم خشک‌کن پوششی است که تنها با اشعه‌ی UV خشک می‌شود.

چاپ UV و ورنی، برگرفته از امواج الکترومغناطیس

ورنی نیز شبیه به چاپ رنگ در افست است با این تفاوت که به جای رنگ، ورنی در ماشین چاپ ریخته، کار را یکبار دیگر از ماشین چاپ عبور می‌دهند. همه موادی که قابل چاپ افست هستند، برای چاپ UV و ورنی نیز قابل اجرا هستند.

یکی از نمونه کارهای چاپ ورنی توسط تیم توسعه برند فهار 

طراحی بسته بندی-استودیو فهار
طراحی بسته بندی گوشت
مروری بر چاپ تیراژ بالا

آنچه در مقوله چاپ اهمیت دارد، تشخیص چاپ مناسب با کالای مد نظر و طراحی بر اساس آن است. برخی چاپ ها در تیراژ بالا نسبت به سایر روش‌ها، از نظر مقرون‌به‌صرفه بودن و همچنین پایین بودن ریسک مناسب‌ترند. در این مقاله به انواع چاپ هایی که برای تیراژ بالا مورد استفاده قرار می‌گیرند، اشاره شد.

5/5-(1امتیاز)

مطالب مشابه