نکات جالب و مهم عکاسی و تصویربرداری هوایی

عکاسی و تصویربرداری هوایی و نکات جالب و مهمی که در موردش باید بدانید

مواردی که مربوط به عکاسی جغرافیایی است مناسب کار ما نیست یا حذف شود یا اصلاح شود، اصلاحیه باید به نحوی کاربرد عکاسی باشد و بیان یکی از کیس ها مانند عکاسی معماری و…

در علوم مختلف، برای ثبت یک پدیده یا مشاهده تغییرات آن که گاهی انجامش با پای پیاده برای محقق دشوار است، می‌توان از تصویربرداری یا عکاسی تبلیغاتی و صنعتی استفاده کرد. یکی از روش‌های پرکاربرد آن، تصویربرداری و فیلمبرداری هوایی است. از راه‌های رایج برای اندازه‌گیری ویژگی‌های یک مکان از راه دور عکاسی و تصویربرداری هوایی به کمک ما می‌آید و منبع اطلاعاتی مهمی برای اشخاص به شمار می‌رود. در این مقاله به بررسی تصویربرداری هوایی و کم و کیف آن می‌پردازیم.

انواع عکاسی و تصویربرداری هوایی

 

tasvir-havayi-namayeshgahe-khodro

گرچه شکل رایج عکاسی هوایی از زاویه عمود بر سوژه است اما نوع دومی از آن هم وجود دارد که از زاویه مورب انجام می‌شود.

عمود

در عکس‌هایی که عمود بر سوژه هستند در مقایسه با حالت مورب از ارتفاع بیشتری تصویربرداری انجام می‌شود و طبیعتا دید محدودتری نسبت به سوژه ایجاد می‌کنند. این حالت برای زمانی مناسب است که چند تصویر از مناطق مختلف که با ارتفاع یکسان گرفته شده‌اند را می‌خواهیم با هم مقایسه کنیم.

مورب

عکس‌های مورب عمدتا با زاویه 45 درجه هستند اما می‌توانند با توجه به شرایط کمتر یا بیشتر هم باشند. از آنجا که در زاویه مورب امکان دید مستقیم وجود ندارد،‌ از زاویه پایین‌تر عکاسی انجام می‌شود. عکاسی با زاویه مورب راهکاری بسیار مناسب برای زمانی است که از زاویه عمود نمی‌توان به خوبی ویژگی‌های سوژه را ثبت کرد. خود عکاسی از زاویه مورب می‌تواند با شیب کمتر نسبت به سوژه عکاسی شود که در آن خط افق که خط میان آسمان و زمین است پیدا نیست و در حالتی دیگر که با شیب بیشتر عکاسی انجام می‌شود و خط افق نیز در آن پیدا است،‌ هر کدام در نوع خود کاربردی هستند.

عکس‌برداری هوایی
عکس‌برداری هوایی

تصویربرداری هوایی و تصاویر ماهواره‌ای

اگرچه دو مفهوم عکاسی و تصویربرداری هوایی و ماهواره‌ای شبیه هم به نظر می‌رسند اما نه تنها یکی نیستند بلکه هر کدام کاربرد و فرایند مختص خود را دارا هستند. در واقع عکاسی و تصویربرداری هوایی، با استفاده از یک هواپیما، هلی‌کوپتر، هواپیمای بدون سرنشین، پهپاد و … از سوژه صورت می‌گیرد. در حالیکه در نوع ماهواره‌ای، با استفاده از دستگاه مخصوص در فاصله‌ای بسیار بالاتر از کره زمین از سوژه عکسبرداری می‌شود. کاربرد تصاویر ماهواره‌ای نیز کاملا متفاوت بوده و بیشتر برای تحقیقات علمی و بررسی آب و هوایی استفاده می‌شود.

فتوگرامتری

در حالی که از عکاسی و تصویربرداری هوایی می‌توان برای دید و درکی کلی از یک پدیده استفاده کرد اما این روش امکان بررسی‌های دقیق‌تر مانند اطلاعات توپوگرافی را به ما نمی‌دهد. به این منظور از فتوگرامتری استفاده می‌شود. فتوگرامتری شامل تصویربرداری‌های متعدد از یک پدیده و استفاده کردن از آن‌ها برای ایجاد تصاویر دقیق‌تر و سه بعدی است. بنابراین متناسب با پروژه‌ای که انجام می‌شود گاهی لازم است برای یک فتوگرامتری از چند صد تصویر مختلف استفاده شود.

فتوگرامتری شامل متریک و تفسیر است

• در متریک،‌ با استفاده از مختصات و اندازه‌گیری‌های مشخص برای مجسم کردن دقیق پدیده استفاده می‌شود.
• در تفسیری، با استفاده از اشکال، سایه‌ها و … می‌توان توپوگرافی را نیز اندازه‌گیری کرد.
• در حالیکه نوع متریک دقیق‌تر است، اما در بسیاری از موارد نوع تفسیری نیز برای رسیدن به اهداف کافی است.

کاربرد عکاسی و تصویربرداری هوایی

بطور کلی عکس ها و فیلم هایی که با بهترین کیفیت گرفته شده باشند می تونند در موارد بسیار زیادی مورد استفاده قرار گیرند.  کیفیت بالای تصاویر و فیلم هایی که در معرض دید مخاطب قرار می گیرد، تداعی کننده میزان اهمیت شما به مشتریان و مخاطبان است. این امر حس اعتماد و اطمینان از برند را در بین افراد ایجاد می نماید و در نتیجه تبدیل به مشتریان وفادار شما می شوند. کاربرد تصاویر باکیفیت بیشتر در ساخت تیزر تبلیغاتی کوتاه، ویدئو معرفی محصول و فیلم های صنعتی است.

از تصاویر هوایی با اهداف مختلفی در اکثر صنایع استفاده می‌شود مانند:

• صنایع تفریحی و گردشگری برای تصویربرداری از مناطق بکر و دیدنی و هتل ها و …

تصویربرداری از مناطق بکر
تصویربرداری از مناطق بکر

 

• در صنایع مهندسی، نقشه برداری، ساختمانی و شهرسازی با هدف شناخت دقیق‌تر از خصوصیات منطقه
• در علوم محیط زیستی و منابع طبیعی با هدف شناسایی بافت خاک، آب، انرژی مانند معادن نفت و گاز
• صنایع ورزشی، ‌مسابقات، ورزشگاه‌ها و …
• علوم نظامی
• باستان شناسی
• آگهی‌های تبلیغاتی
• آتلیه‌های عکاسی

عکاسی هوایی کارخانه
عکاسی صنعتی از کارخانه
عکاسی هوایی کارخانه
عکاسی صنعتی از کارخانه - عکاسی هوایی
عکاسی صنعتی از کارخانه

عکاسی صنعتی هوایی

همان طور که می‌دانیم، یکی از زیر شاخه‌های عکاسی، عکاسی صنعتی نام دارد که گاهی آن را با نام عکاسی تبلغیاتی هم می‌شناسند. در عکاسی صنعتی هدف تصویربرداری از کارخانه، محصولات، پرسنل و … است. در دنیای پر رقابت امروز که به سبب حضور تکنولوژی‌های برتر کاربران دائما توسط تصاویر زیبا و با کیفیت توسط رقبا بمباران می‌شوند، نمی‌توان انتظار داشت با انتشار تصاویر محصولات و مجموعه خود که با تلفن همراه ثبت شده‌اند، توجه مخاطب را به خود جلب کرد.

عکاسی صنعتی هوایی
عکاسی صنعتی هوایی
تصویر برداری و عکاسی و تصویربرداری هوایی
عکاسی و تصویربرداری هوایی

ثبت تصاویر با دوربین‌های حرفه‌ای نیز گاهی نمی‌تواند مناسب شما باشد. تصور کنید می‌خواهید از محیط کارخانه و سوله‌های خود تصویربرداری کنید، تعداد بالای پرسنل خود را به تصویر بکشید، یا می‌خواهید ملک‌های گوناگون را به مشتری نشان دهید، قصد دارید روند پیشرفت و تغییرات یک پروژه را ثبت کنید و مواردی از این دست، آیا به جز تصویربرداری هوایی که علاوه بر رساندن شما به مقصود، ابهت و جذابیت کار را نیز نشان دهد، گزینه دیگری در پیش دارید؟
حال در بین انواع راه‌ها برای تصویربرداری هوایی، استفاده از هلی‌شات‌ها به سبب ابعاد کوچکی که دارند و هزینه‌ها را نسبت به گذشته که از هلی‌کوپتر، هواپیما یا بالن استفاده می‌شد بسیار کاهش می‌دهند، یک راه فوق‌العاده است. البته باید در نظر داشت که استفاده از این روش نیز مانند سایر سبک‌های تصویربرداری نیازمند تیم متخصص در این زمینه خواهیم بود.

معایب عکاسی و تصویربرداری هوایی

همان گونه که پیش‌تر از محاسن و کاربردهای عکاسی هوایی گفتیم، این روش خالی از کاستی‌ها نیست، از جمله:
• گاهی اهداف ما به طور دقیق حاصل نمی‌شود و نیاز به تجهیزات دشوارتر و یا هزینه‌های بیشتر و فرایندهای پیچیده‌تر دارد.
• اگر هدف شناسایی دقیق زمین، خاک و … باشد، پوشش گیاهی و درختان مانع از انجام کار خواهند شد.
• شرایط مختلف آب و هوایی می‌تواند پروژه عکاسی هوایی را لغو کرده یا تاثیر منفی بر آن بگذارد.
• کم و زیاد شدن نور نیز می‌تواند تاثیر منفی در فرایند عکاسی ما داشته باشد.

فیلمبرداری هوایی

استفاده از هلی‌شات و دوربین، صرفا به عکاسی ختم نشده و برای فیلمبرداری نیز بسیار کاربردی است. از این روش در سینما، تلویزیون، تبلیغات، مستندها، رویدادها و … بسیار استفاده می‌شود. عکاسی صنعتی از پتروشیمی امروزه بسیار معمول شده است. زمانی که تصویر گویای همه چیز نیست، فیلمبرداری با نشان دادن زوایای مختلف از پدیده می‌تواند جذابیت بیشتری را به همراه داشته باشد. توصیه می‌شود در فیلمبرداری هوایی چند نکته مهم رعایت شود:
• آهسته حرکت کنید، از افزایش و کاهش‌های ناگهانی سرعت حرکت دوربین باید خودداری کرد.
• فقط از یک جهت فیلمبرداری نکنید، از زوایا و محورهای مختلف این کار را انجام دهید
• مراقب باشید کم کردن بیش از حد ارتفاع سبب خطر برخورد را به دنبال دارد.
• برای جذابیت بیشتر، ساعات طلایی را فراموش نکنید
• قبل از شروع کار از وضعیت آب و هوا مطلع شوید

فیلمبرداری هوایی
فیلمبرداری هوایی
فیلمبرداری هوایی
فیلمبرداری هوایی

و اما ساعت طلایی

فرقی نمی‌کند که پروژه شما فیلمبرداری یا عکاسی و تصویربرداری هوایی باشد، ثبت بخشی از کار در ساعت طلایی، جلوه‌ای دو چندان به کار شما خواهد بخشید. اما ساعت طلایی چیست؟ در علم تصویربرداری، به زمان طلوع خورشید و غروب آن که نمای بی نظیری می‌سازد، ساعت طلایی گفته می‌شود. برای ثبت تصاویر و فیلمبرداری می‌توان از جهات مختلف از جمله رو به نور خورشید، پشت به آن و یا قرار دادن آن در حاشیه استفاده کرد. برای آن که بیشتر از این جاذبه بهره ببرید به چند نکته توجه کنید:
• از روز قبل یکبار صحنه را در این ساعات چک کرده و از کیفیت آن مطمئن شوید
• زمان کمی در اختیار دارید، پس از قبل آماده و مجهز در محل باشید
• خود را محدود به یک زاویه نکنید و جهات مختلف را ثبت کنید
• لحظه به لحظه نور تغییر می‌کند، پس سریع باشید

سخن پایانی

برای انجام برخی پژوهش‌ها مثل ساخت فیلم صنعتی کارخانه نیاز به بررسی دقیق یک پدیده و ثبت تصویر از آن داریم. تصویربرداری خود به روش‌های مختلفی صورت می‌گیرد که یکی از انواع آن عکاسی و تصویربرداری هوایی است. تصویربرداری هوایی به انواع گوناگون در علوم مختلف نظامی، محیط زیست، گردشگری، مهندسی و ساخت و ساز و … بسیار کاربردی و مورد استفاده است. در این مقاله سعی کردیم توضیحات کاملی از این روش را برای شما بیان کنیم.

4.6/5-(7امتیاز)

مطالب مشابه